Site icon RIPLAY – Twoje informacje w jednym miejscu

Majówkowy piknik – jak urozmaicić przysmaki w koszyku?

Majówka zbliża się wielkimi krokami. Zapowiadają się większe wyprawy i mały piknikowe wyjazdy. Co jednak kiedy w twoim koszyku wieje nudą? Masz już dość sztampowych kanapek i kiełbasy lub karkówki z grilla? Niestety w głowie wieje pustką… Wypróbuj któryś z oryginalnych i przepysznych przepisów na urozmaicenie majówkowego koszyka ciekawymi przekąskami.

Dla mięsożerców

Jeżeli jesteś fanem soczystego mięska musisz koniecznie wypróbować te przepisy!

Kolorowe szaszłyki

Będziesz potrzebować:

Do sosu:

Mięso z sarny marynujemy w ziołach prowansalskich i soli przez kilka godzin. Mango kroimy w dużą kostkę, kabanosy w mniejsze kawałeczki, a cebule w ósemki. Czosnek obieramy i dzielimy na ząbki. Teraz nadziewamy wszystkie składniki na patyczki. Możemy przygotować szaszłyki w piekarniku i zabrać je na piknik lub zrobić je na majówkowym grillu. Aby przygotować sos podgrzewamy na małym palniku gorgonzolę, aż się roztopi, dodajemy śmietanę i sok pomarańczowy, ciągle mieszając i nie doprowadzając do zagotowania. polewamy składniki schłodzonym sosem.

Dziki burger

Mięso z dzika mielimy, zalewamy czerwonym winem, dodajemy czosnek i gałązki rozmarynu, tak zamarynowane wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po upływie tego czasu formujemy kotlety, które możemy upiec na grillu lub usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Buraka dokładnie myjemy, obieramy i smarujemy marynatą z dzika. Układamy go na folii do pieczenia, dorzucamy czosnek i rozmaryn z marynaty, a następnie pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. W tym czasie możemy przygotować sos. W tym celu mieszamy majonez sokiem cytryny i odrobiną wina z marynaty. Bułki przekrajamy na pół i smarujemy je sosem. Układamy na nich sałatę, pokrojoną w plastry cebulę, ser, [pokrojonego w plastry buraka i kotlet z dzika Przykrywamy drugą częścią bułki.

Vege-zycje

Vege-zycje, czyli propozycje dla wegetarian. Jeżeli jesteś fanem warzyw, serów i ryb, na pewno znajdziesz tu coś dla siebie.

sałatka z makrelą

Będziesz potrzebować:

Do sosu:

Z makreli wyjmujemy ości i dzielimy ją na niewielkie kawałki. Ser kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Awokado rozdrabniamy, dodajemy wodę, sok z cytryny, oliwę, wodę i kefir. Wszystko dokładnie blendujemy. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy.

Miska pełna smaku

Będziesz potrzebować:

Paprykę kroimy w drobną kostkę, podobnie postępujemy z serkiem topionym. Cebulę kroimy z piórka. Wrzucamy składniki do miseczek, na górze umieszczamy surowe jajko. Grilujemy przez kilkanaście minut.

Exit mobile version