Written by 7:31 pm Bez kategorii

Precyzja i klasa

Wagi gastronomiczne to coraz popularniejsze urządzenia w kuchniach Polaków. Tego typu urządzenia nie tylko pomagają przy przygotowaniu posiłków tworzonych z przepisów czy jadłospisów dietowych, ale mogą się przydać w codziennym życiu. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się więcej na temat wag gastronomicznych.

Wagi gastronomiczne – wprowadzenie do tematu

W czasach PRL-u, w polskich domach znajdowały się uniwersalne wagi użytkowane głównie w kuchni . Najczęściej były to wagi mechaniczne o małej dokładności i ważące towary ”na oko”. Od dwóch dekad na rynku, ogromną popularność zdobywają dokładne i wytrzymałe, elektroniczne wagi gastronomiczne.

Tego typu wagi pozwalają na szybki a przede wszystkim bardzo dokładny pomiar wagi żywności, który przydatny jest przy realizacji przepisów kulinarnych. Dzięki poręczności i wysokiej dokładności współczesnych kuchennych urządzeń pomiarowych, w łatwy sposób można zważyć i odmierzyć wszystkie składniki potrzebne do gotowania i pieczenia.

Jakie wagi gastronomiczne wybierać?

Waga gastronomiczna to urządzenie dostępne w różnych rodzajach i podtypach. Każda kupowana waga powinna jednak spełniać kilka wymagań, które są standardem na rynku i po prostu obowiązkowym elementem. Typowa waga powinna mieć minimalną pojemność 5 kilogramów oraz dokładność pomiaru do 1 grama. Obowiązkiem jest też czytelny wyświetlacz, ułatwiający odczyty pomiarów wagowych.

Ważnym elementem ułatwiającym obsługę wagi są przyciski dotykowe do wyboru jednostki pomiarowej, włączania zasilania i resetowania. Kluczowym, lecz często pomijanym aspektem jakim powinna wykazywać się waga gastronomiczna jest możliwość przełączenia na inny system miar wagowych. Przykładowo powinna istnieć możliwość przełączenia się z metrycznego systemu wagowego wyrażanego w kilogramach na anglosaski system imperialny, wyrażany w funtach. Taka funkcja wagi pozwala na korzystanie z brytyjskich bądź amerykańskich przepisów kulinarnych bez kłopotliwego przeliczania ilości i jednostek.

Kluczowe funkcje

Waga gastronomiczna niekiedy zacina się bądź sprawia drobne problemy, szczególnie przy dużej ilości ważonych produktów. Pomocna staje się wówczas funkcja resetowania. Funkcja resetowania pozwala na zresetowanie wagi po każdym dodaniu jednego artykułu spożywczego jeśli nie chcemy ważyć ich osobno.

Kolejną ważną zdolnością wag typu gastronomicznego jest tak zwana funkcja tary. Nadmieniona funkcja ułatwia odmierzanie żywności bezpośrednio do pojemnika, ponieważ można najpierw umieścić pojemnik na wadze, a następnie wyzerować wagę w celu zważenia żywności. Jest to szczególnie przydatne przy stosowaniu diety, w której ściśle musimy przestrzegać proporcji przyjmowanej żywności.

Wagi gastronomiczne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

Close